O Tasosu

Pogled na Ostrvo Tasos

Ostrvo Tasos

Ostrvo Tasos nalazi se u severnom delu Egejskog mora nadomak grčkog kopna. Ostrvo je brdovito, prekriveno šumama i bujnom vegetacijom zbog čega ga zovu još i "šuma koja pliva". Ostrvo je preživelo nekoliko većih požara u kojima je veliki deo šuma stradao, ali i pored toga, Tasos je i dalje jedno od najzelenijih ostrva Grčke. Noćni život na Tasosu i nije toliko razvijen, ali ukoliko tražite mesto za idealan odmor i relaksaciju, Tasos je pravo mesto za Vas. Bajkoviti pejzaži, kristalno čista voda, borove šume i maslinjaci koji se protežu duž čitavog ostrva čine ga idealnom destinacijom za odmor.

Najviši vrh na Tasosu je Ipsarion sa nadmorskom visinom od 1.204 metra. Većina stanovništva živi u Limenasu koji je ujedno glavni i najveći grad na ostrvu. Za razliku od ostalih grčkih ostrva, turizam nije jedini prihod ovdašnjeg stanovništva. Na Tasosu se uzgajaju masline, loza i duvan, a rasprostranjeno je pčelarstvo kao i izvoz mermera.

Tasos ima nešto hladniju klimu u poređenju sa ostalim ostrvima s obzirom na to da se nalazi u severnom delu Grčke.

KRATKA ISTORIJA TASOSA

Malo ostrvo, a bogata istorija. Oprečna su mišljenja istoričara o tome ko su bili prvi stanovnici ostrva. Dok jedni smatraju da su prvi stanovnici bili Tračani, drugi su pak mišljenja da su starosedeoci Tasosa Grci. Prema mitologiji, ostrvo je pronašao Tasosije, sin feničanskog kralja Aginorasa, tokom potrage za svojom sestrom Evropom koju je oteo vrhovni bog Zevs. Ukoliko pratimo istorijske spise, možemo primetiti da je ostrvo kolonizovano od strane Feničana koji su otkrili da je ostrvo Tasos bogato mermerom i zlatom, što je bio i glavni razlog opsade mnogih osvajača. Nedugo zatim krenulo je i kovanje zlatnog novca sa natpisom "Thasian ipiron".

Krajem 5. veka p.n.e., Tasos su pokorili Persijanci, a 340. godine p.n.e., Tasos postaje deo velikog Makedonskog carstva sve do 197. godine p.n.e, kada Rimsko Carstvo zauzima Tasos nakon pobede nad Filipom V. Ovaj period u istoriji je zabeležen i kao ekonomski procvat Tasosa. Sredinom 4. veka Tasos postaje deo Vizantijskog Carstva. Zatim, nakon mnogo nemira i gusarskih napada, Osmanlije osvajaju Tasos gde se zadržavaju do balkanskih ratova kada je Tasos konačno oslobođen i pripojen Grčkoj. Nakon drugog svetskog rata, Tasos počinje da se razvija i postaje jedna od najpopularnijih destinacija u Grčkoj.

Antički Amfiteatar na Tasosu

Zeleni biser Egejskog mora

Otkrijte Skrivene Dragulje Grčke

Palma Ikonica

Šta obići na Tasosu?

Sa neverovatnim zelenim planinskim površinama i atraktivnim peščanim plažama,Tasos predstavlja jedno od najlepših egejskih ostrva i idealan je izbor za one koji traže mir i pravi odmor. Takođe, s obzirom na bogatu istoriju i brojne tragove koje su ostavili razni narodi i osvajači, ostrvo je prepuno različitih znamenitosti i mesta koje vredi obići, od antičkih ostataka do manastira i muzeja.

Ruševine mermernog zida iz 5.veka p.n.e, doba kada je Tasos bio najmoćniji, još uvek su vidljive, a beli mermer sa Tasosa i danas je poznat u celom svetu. Tasoski mermer korišćen je i za podizanje čuvene Aja Sofije u Istanbulu. Antička Angora i Arheološki muzej nalaze se u Limenasu, glavnom gradu i luki Tasosa. Limenas ima moderan i stari deo, koji je zabranjen za saobraćaj jer predstavlja značajan arheološki lokalitet. U pomenutom muzeju čuvaju se iskopine iz 7.v. p.n.e. Na severnoj strani grada nalaze se ruševine antičkog amfiteatra i ostaci Atininog hrama. Herkulovo, Dionisovo i Posejdonovo svetilište predstavljaju tri najvažnija sveta mesta na Tasosu. Mnoge znamenistosti nalaze se u selima, izgrađenim tradicionalnom arhitekturom, od kojih je mozda najlepše Panagia, staro 300 godina, koje je ime dobilo po znamenitoj crkvi posvećenoj Bogorodici.

U izgradnji mnogih crkava i manastira korišćene su mermerne ploče iz ruševina antičkih hramova. Na poluostrvu Aliki još uvek se mogu naći drevni kamenolomi koji su korišćeni još u vreme Rimljana. Obilje znamenitosti uključuje muzej skulptura Polignotos Vagis, brojne muzeje folklora (Teologos, Limenarija, Kalirahi), manastire (Arhangela Mihaila, Panaguda, Angios Penteleimonas), crkve (Angios Dimitrois, Angios Atanasios) i ostatke srednjevekovne citadele Akropolja.

Put i Smeštaj

Vožnja kolima do Tasosa traje 11 do 15 sati, u zavisnosti od toga kakvo je stanje na putevima, koje su vremenske prilike i koliko traje zadržavanje na graničnim prelazima. Kolima možete stići do luke Keramoti, odakle polaze trajekti do Limenasa na svakih pola sata. Vožnja trajektom traje oko 45 minuta. Ukoliko putujete preko agencije autobusom, put traje nešto duže. Za sada, avionom se iz Beograda može doći samo do Soluna ili Atine.

Što se tiče smeštaja, najpopularnija mesta na Tasosu su Limenas, Limenarija, Potos, Skala Panagia. Sva ova mesta nude sve ono što Vam je potrebno za kompletan boravak na ostrvu. Detaljnu ponudu smeštaja sa svim potrebnim informacijama i iskustvima i recenzijama putnika, možete pogledati na Booking sajtu.

Popularne Plaže