Zanimljivosti o Tasosu

Prema mitologiji, ostrvo Tasos dobilo je ime po feničanskom princu Tasosiju, koji ga je i pronašao. Naime, Zevs je prerušen u bika oteo feničansku princezu Evropu i odveo je na Krit. U potragu se dao i njen brat Tasosije. Tokom putovanja naišao je na ovo ostrvo i opčinjen lepotom i prelepim pejzažima odlučio da ga naseli.

Još je Herodot, antički grčki pisac i "otac istorije", u svojim spisima nazvao Tasos zelenim ostrvom. Međutim, iako je nakon velikih požara koji su zahvatili Tasos od devedesetih pa do danas veliki deo šuma izgoreo, većina ostrva je i dalje "zelena".

Zbog bujne vegetacije i borova koji se nadvijaju nad čitavim ostrvom, Tasos nazivaju još i "šuma koja pliva".

Na Tasosu se nalazi i fabrika zlata "Iris Gold" koja nudi veliki izbor ručno pravljenog zlatnog nakita. Još u antičko vreme Tasos je bio poznat po rudnicima zlata, zbog čega je kroz istoriju bio eksploatisan. Fabrika se nalazi u Limenasu, glavnom i najvećem gradu Tasosa.

Pored imena "šuma koja pliva", "mermerno ostrvo" i "smaragdno ostrvo", Tasos nazivaju još i ostrvo sirena. Prema mitologiji, sirene su izabrale ovo ostrvo raskošne lepote, bogato skrivenim mestima, za svoj dom.

U Manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Tasosu nalazi se klin (ekser) koji je povezan sa raspećem Isusa Hrista. Drveni klin bio je zabijen u desnu ruku Isusa Hrista i veruje se ima isceliteljska dejstva.

U Limenasu na Tasosu nalazi se i očuvan antički amfiteatar gde se i dan danas prikazuju antičke drame.

Ostrvom, pored borova, dominiraju i vekovima stari maslinjaci. Masline se vezuju za Atinu, grčku boginju mudrosti i ćerku vrhovnog boga Zevsa, i u Grčkoj se maslina smatra svetom biljkom. Prema mitologiji, izbio je sukob između Atine, boginje mudrosti, i Posejdona, boga mora, jer su na istom mestu želeli da podignu grad sa svojim imenom. Zevs je doneo odluku da će pobediti onaj koji ljudima daruje lepši poklon. Posejdon je udario svojim trozupcem o stenu i iz stene je potekla morska voda. Atina je sa druge strane pored izvora posadila prvo drvo masline. Bogovi sa Olimpa su odlučili da je Atinin poklon ljudima vredniji. Maslini su se potom pridavala mnoga simbolična značenja, a od najbitnijih izdvojićemo da se maslina smatra simbolom mira, zdravlja i blagostanja.

U arheološkom muzeju na Tasosu možete videti i statuu golog muškarca koji u rukama nosi ovna. Statua je nedovršena i datira iz 7. veka pre nove ere. Zanimljivo je da se jagnjetina ubraja u najbolje grčke specijalitete koje možete probati na Tasosu, tačnije Teologosu.

Tasos spada u nekolicinu područja na čitavom svetu gde se proizvodi bravi borov med koji ima neverovatna lekovita svojstva. Borov med nastaje od biljnih sokova iz borovih iglica koji se nazivaju "medna rosa", a lučenje "medne rose" podstiče posebna vrsta insekata - Marchalina hellenica, kojih ima najviše u Grčkoj i Turskoj. Ovi aromatični biljni sokovi se luče jednom godišnje, u periodu od 20-ak dana, najčešće u proleće (u maju).

Nakon što je apostol Pavle 49. godine nove ere osnovao prvu hrišćansku zajednicu u Evropi (u antičkom gradu Filipiju), Tasos postaje jedno od prvih grčkih ostrva koje je primilo hrišćanstvo.

331. godine p.n.e., Aleksandar Veliki je u svom osvajanju Persije spalio Persepolis. Prema legendi, Aleksandar Veliki je noć pre toga pio vino koje potiče upravo sa Tasosa i to mu je vino pomutilo um.

Za nastanak ovog manastira vezuju se brojne legende. Jedna od njih je da se izvesnom monahu Luki, koji se okrenuo isposničkom životu, prikazao arhangel Mihailo. Tom prilikom arhangel Mihailo je udario štapom u stenu i iz stene je potekla voda. Posavetovao je monaha da na ovom mestu podigne crkvu, a i dan danas se veruje da voda sa ovog izvora ima isceliteljska svojstva.

Prirodni bazen Giola nalazi se na jugozapadnom delu ostrva i predstavlja jednu od najlepših atrakcija Tasosa zbog očaravajućeg kontrasta tirkizne vode i divljeg i stenovitog pejzaža koji ga okružuje. Prema jednoj legendi, Giola u stvari predstavlja Zevsovo oko kojim je on motrio na svoju ljubavnicu, dok se prema drugoj u njemu kupala Afrodita, te otuda i naziv "Afroditina suza".

Tasos - prelepo malo ostrvo

Pravi mali raj za sve ljude avanturističkog duha

Palma Ikonica